5. Taste

SENSI INTERNI / INTERNAL SENSES

Taste … what does it taste like?
sweetness
sourness (acid or acidulous)
saltiness
bitterness
umami, fried and other pseudo-tastes

In senses education there has been enough confusion distinguishing between taste and savor. In order to properly clarify this, it is important to know that tastes are notoriously four: sweetness, sourness (acid or acidulous), saltiness and bitterness, to which a fifth taste has recently been added, called umami. The taste perception is felt on the tongue through the papillae made up of hundreds of taste buds and, to some extent, on the upper palate and internal cheeks.

There is an erroneous belief relative to the term ‘taste’ referred to savors, for example when talking about ice-cream, often stating. “I’ll have an ice-cream with x taste”. Let’s try to plug our nose in order to be able to disassociate taste from savors and flavors.

 

…versione italiana 

Gusto   …che gusto ha?
dolce
aspro (acidità o freschezza)
salato
amaro
umami, fritto o altri psodogustativi

Nell’educazione ai sensi, è sempre stata fatta molta confusione tra gusto e sapore. Per fare il giusto grado di chiarezza è bene considerare che i gusti sono notoriamente 4: dolce, aspro (acidità o freschezza), salato e amaro ai quali si è di recente aggiunto il gusto umami. La percezione dei gusti avviene attraverso le papille gustative presenti sulla lingua e in parte del palato alto e interno guance.

Vi è nell’immaginario collettivo l’errata accezione al termine gusto riferita a sapori, come avviene per il gelato per esempio, dove ormai siamo tutti soliti dire: “mi dia un gelato al gusto di…”. Proviamo a fare uno sforzo tappandoci il naso per dissociare il gusto dai sapori e aromi.

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